Vissza a főoldalra
Mezőkövesdi kistérség | Éves program | Szabadidős programok | Egyházi információk | Matyóföld kártya | Elérhetőségek | Linkek | Archívum
Hírek
Főoldal
Mozi
Színház
Havi program
Rendezvények
Kiállítások
Közösségi Ház hírei
Pályázatok
Nyári táborok
Érdekességek
Intézmények
Közösségi ház
Tourinfo
Városi könyvtár
Kisjankó Bori Emlékház
Iskolatörténeti Gyűjtemény
Takács István Gyűjtemény
Matyó műzeum
Mezőgazdasági Gépműzeum
Kistérség
Mezőkövesd
Bogács
Borsodgeszt
Borsodivánka
Bükkábrány
Bükkzsérc
Cserépfalu
Cserépváralja
Csincse
Egerlövő
Kács
Mezőkeresztes
Mezőnagymihály
Mezőnyárád
Négyes
Sály
Szentistván
Szomolya
Tard
Tibolddaróc
Vatta
Dokumentumok
Kistérségi Kulturális Stratégia 2009-2014
Kistérségi Kulturális Adatbázis 2011
   

Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum

Nyitvatartás

Nyári nyitvatartás (április 1-től október 31-ig):

hétfő: szünnap, a kiállítás zárva
kedd - vasárnap: 9 órától 17 óráig
(Pénztárzárás: 16.30-kor)

Téli nyitvatartás (november 1-március 31-ig)

hétfő és vasárnap szünnap, a kiállítás zárva
Kedd - szombat: 9 órától 15 óráig
(Pénztárzárás: 14.30-kor)
 

Elérhetőség

Cím: 3400 Mezőkövesd, Eötvös u. 32.
Tel./fax:  (+36)49/312-820
E-mail: gepmuzeum@freemail.hu

Munkatársak

  • Kádár Ibolya teremőr, pénztáros
  • Bajzáth Péterné teremőr, pénztáros

Belépődíjak

2019. január 31-ig

Felnőtteknek: 600 Ft

26 év alatti diákoknak és 70 év alatti nyugdíjasoknak: 300 Ft

Családi (2 felnőtt+2 diák 26 alatt): 1.200 Ft Csoportos (15 fő fölött): felnőtt 500 Ft/fő, diák, nyugdíjas: 200 Ft/fő Kombinált jegyek (Gépmúzeum+Matyó Múzeum+Városi Galéria Takács I. kiállítás): felnőtt 1.500 Ft, diák, nyugd. 600 Ft, családi ( fn+2diák): 3.300 Ft

2019. február 1-től:

E-mail: gepmuzeum@freemail.hu

Munkatársak

  • Kádár Ibolya teremőr, pénztáros
  • Bajzáth Péterné teremőr, pénztáros

Belépődíjak

2019. január 31-ig

Felnőtteknek: 800 Ft

26 év alatti diákoknak és 70 év alatti nyugdíjasoknak: 400 Ft

Családi (2 felnőtt+2 diák 26 alatt): 1.600 Ft Csoportos (15 fő fölött): felnőtt 700 Ft/fő, diák, nyugdíjas: 300 Ft/fő Kombinált jegyek (Gépmúzeum+Matyó Múzeum+Takács István Gyűjtemény): felnőtt 2000 Ft, diák, nyugd. 800 Ft, családi ( fn+2diák): 4500 Ft

Kedvezményes nap: hónap utolsó szombatja

Kedvezmények

Díjtalanul látogathatja a muzeális intézmények állandó és időszaki kiállításait az EGT (Európai Gazdasági Térség) állampolgára:

- 6. életévét be nem töltött kiskorú,
- fogyatékos személy és kísérője (legfeljebb 1 fő),
- a miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkező,
- országos hatáskörű közgyűjteményi szakmai szervezet tagja (pl. Pulszky Társaság),
- közoktatásban dolgozó pedagógus,
- a 70. életévét betöltötte,
- Nemzeti ünnepeinken (Március 15., Augusztus 20., Október 23.) mindenki, állampolgárságra való tekintet nélkül.

50%-os kedvezményes belépődíj fizetésével látogathatja a muzeális intézmények állandó és időszaki kiállításait az EGT-állampolgára:

- 6. életévének betöltésétől 26. életévének betöltéséig,
- 62 év felett,
- legalább két, 18 év alatti személy kísérője közeli hozzátartozójaként (legfeljebb 2 fő),

Kedvezményes nap (minden hónap utolsó hétvégéjének szombatja, amikor díjtalanul látogathatja a muzeális intézmények állandó kiállításait az EGT-állampolgára, amennyiben):

- a 26. életévét még nem töltötte be,
- 18 év alatti személyt kísér, és annak a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 685. § b) pontja szerinti közeli hozzátartozója (legfeljebb 2 fő).

Múzeumtörténet

A Mezőgazdasági Gépmúzeum Mezőkövesden az ország egyik legjelentősebb agrár-műszaki gyűjteményét őrzi, ápolja, de jellegét tekintve Magyarországon is egyedülálló intézmény.

A múzeum Hajdu Ráfis János által 1979-ben felajánlott magángyűjteményből fejlődött ki.

Ma a 2685 m² alapterületen, környezetbe illő, skanzen jellegű épületekben, látványos kiállítások sorakoznak felölelve a mezőgazdasági munkaterület gépeit, eszközeit, kezdve a 19. sz. közepétől alkalmazott állati igaerővel működtetett járgányoktól a 20. sz. közepéig alkalmazott „modern” traktorokig.

A múzeum célja a paraszti és uradalmi gazdálkodásban egykor használatos gépek és munkaeszközök gyűjtése, felújítása és a nagyközönség számára való bemutatása, ezzel is szélesítve a látogatók műszaki kultúráját. Ezért művelődéstörténeti és technikatörténeti jelentősége óriási.

A Mezőgazdasági Gépmúzeum Borsod-Abaúj-Zemplén Megye legnagyobb kiállító térrel rendelkező múzeuma. Látogatóink véleménye és a vendégkönyvi beírások szerint a Múzeum az ország legjelentősebb műszaki - agrártörténeti gyűjteményének ad otthont.

Kiállításaink az „Ólas kert”, ahol a századelő sajátos, mezőkövesdi paraszti kultúráját ismerheti meg a látogató, a közel 60 db-os lokomobil park és a több mint 100 különböző gyártmányú és méretű stabilmotor mellett, 45 db régi traktor. Közel 30 db lovas járgány, vízierőgép kiállítás, korabeli tűzoltó eszközök, áramfejlesztő aggregátorok, kovácsműhely, díszes kovácsoltvas kiállítás és az élő népművészetet bemutató tárlat mellett a kismesterségek reprezentáns eszközei, termékei is várják a felfedező látogatót. Egyedi műtárgyainkkal az ország különböző területén találkozhatnak az agrár-műszaki kultúra iránt érdeklődők, gépésztalálkozók, gépbemutatók alkalmával.

Testvérmúzeumi kapcsolatokat ápolunk a Haszmann Pál Néprajzi Múzeummal Erdélyben, Serkén a Felvidéken, Pohóczky Bélával és családjával, akiknek hasonló témájú magánmúzeuma van, a Történelmi és Mezőgazdasági Múzeummal Leiben Ausztria, a Lanz Bulldog Múzeummal Burkhardtsdorf Németország, Csetomir Zeravica magánmúzeumával N. Milosevo Szerbia.

Minden év, szeptember első szombatján, rendezzük meg az Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozót, amelyen évek óta nem csak szakmai, vendégek, több ezren turisták is részt vesznek. Rendezvényünk nyitott minden érdeklődő részére, kortól és nemtől függetlenül hasznos, érdekes kikapcsolódást nyújt a család minden tagjának.

A Múzeum értékmentő munkáját a Mezőgazdasági Gépmúzeumért Közhasznú Alapítvány támogatja. Az Alapítvány székháza a Múzeum szerves részét képező „Gazdaház” amely 2001-ben épült, ez az épület ad otthont évente több időszakos kiállításnak, múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, előadásoknak, esetenként a téma iránt érdeklődő intézmények szakmai tréningjeinek, rendezvényeinek.

A „Matyó Húsvét” rendezvénysorozat keretében „állatsimogatót” és díszmű kovács bemutatót tartunk, ezt a rendezvényünket is több ezren keresik fel.

Az év minden napján várjuk a látogatókat, mert, itt mindig talál közös témát apa és fia, unoka és nagyapa, ezen kívül minden kedves látogató, akinek van valami közölnivalója a másik emberrel. A kiállított mezőgazdasági gépek, eszközök nem az örökkévalóságnak készültek és nap, mint nap elkeseredett harcot vívunk az enyészet erőivel. Ezért a múzeum nyitott minden segítő szándék befogadására. Tegyünk közösen azért, hogy ezt a páratlan agrár-történeti örökséget a jövő nemzedéke is megismerhesse.


 

Állandó kiállítás

Mezőgazdasági gépek kiállítása

A kiállításon a gazdasági gépészetet a gyáripar által 1880-1950 között előállított mezőgazdasági gépi munkaeszközök reprezentálják. A magyar mezőgazdaságban a legrégibb munkagépek a lovasjárgányok voltak. Ezekkel a berendezésekkel darálókat, olajütőket, vízszivattyúkat és más eszközöket működtettek. E kiállítási egység különösen szép és jelentős darabja egy 1904-ben gyártott budapesti Höcker- és egy 1910-ben készített Horherr-Schrantz típusú gőzlokomobil. A kiállítás kiemelkedő egysége az erőgépgyűjtemény. E tárlat első részében a vízi erőgép bemutató látható. A malmok és kendertörők hajtására használt erőgépek közül az egyiket működés közben is láthatjuk.

Ebből a kiállítási részből az is kiderül, hogy Borsod megyében a vízimalmok korszerűsítését többnyire Francis-féle turbinákkal oldották, de Egertől Ózd felé a Bánki-féle turbinák voltak gyakoriak. Az erőgépek között önálló egységben jelennek meg a robbanómotorok, melyek között a gázzal vagy folyékony üzemanyaggal működők egyaránt megtalálhatók. A múzeumban több darab gőzlokomobil és stabil gőzgép is van kiállítva. A múzeum területén több helyen láthatók traktorok; ezek is az erőgépgyűjtemény darabjai. Köztük a Fordson, Rába, MÁVAG és HSCS típusú gyártmányok találhatók.

A 2000-2001-ben felépült Matyó Gazdaház kiállító termében egy állandó és folyamatosan megújuló időszakos kiállítások tekinthetőek meg. Ez a 60 férőhelyes kiállító terem otthont ad különböző rendezvényeknek, konferenciáknak.

Kapcsolat | Impresszum | Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Észrevételek