Vissza a főoldalra
Mezőkövesdi kistérség | Éves program | Szabadidős programok | Egyházi információk | Matyóföld kártya | Elérhetőségek | Linkek | Archívum
Hírek
Főoldal
Mozi
Színház
Havi program
Rendezvények
Kiállítások
Közösségi Ház hírei
Pályázatok
Nyári táborok
Érdekességek
Intézmények
Közösségi ház
Tourinfo
Városi könyvtár
Kisjankó Bori Emlékház
Iskolatörténeti Gyűjtemény
Takács István Gyűjtemény
Matyó műzeum
Mezőgazdasági Gépműzeum
Kistérség
Mezőkövesd
Bogács
Borsodgeszt
Borsodivánka
Bükkábrány
Bükkzsérc
Cserépfalu
Cserépváralja
Csincse
Egerlövő
Kács
Mezőkeresztes
Mezőnagymihály
Mezőnyárád
Négyes
Sály
Szentistván
Szomolya
Tard
Tibolddaróc
Vatta
Dokumentumok
Kistérségi Kulturális Stratégia 2009-2014
Kistérségi Kulturális Adatbázis 2011
   

Iskolatörténeti Gyűjtemény és Kiállítás

Iskolatörténeti Gyűjtemény

Cím: 3400 Mezőkövesd, Mátyás király út 52.
Tel/fax: (+36)49/500-135

Nyitvatartás: ÁTMENETILEG ZÁRVA
Belépő: felnőtt 200 HUF, gyerek 100 HUF

Mezőkövesden több kiállítás és múzeum mutatja be a város múltját és jelenét, hozzá segítve a ma élő embert történelme megismeréséhez. Ezek egyike az Iskolatörténeti Gyűjtemény és Kiállítás, amely a Mátyás király út 46. szám alatti tájházban várja látogatóit. Répászky Zoltán nyugdíjas pedagógus áldozatos és kitartó munkájának köszönhetjük, hogy az érdeklődők ma megismerkedhetnek a hajdani iskolák berendezésével, felszereltségével.

A gyűjtemény első ideiglenes bemutatása 1991-ben történt a Városi Galériában, 2006. április 19-én azonban új otthonra lelt ez a csodálatos gyűjtemény az egykori kemencés tájházban. Jelenlegi helyszíne, bár korábban nem iskolaépületként funkcionált, tökéletesen ábrázolja a matyó lakóépületek tagolását.

A gyűjtemény legérdekesebb darabjai talán az egykori tisztaszobában elhelyezett tantermi berendezések. Láthatunk itt a 20-as évekből származó padokat, nevelői asztalt dobogóval, háromlábú táblát, valamint korabeli térképeket, földgömböt. Az egykori tantermek hangulatát tökéletesen tükrözik továbbá a kiállított taneszközök pl.: palatáblák, tintatartók, régi tolltartók, tintahegyek, kalamáris, iskolatáska, nádpálca stb. A gyűjteményben felfedezhető a 19. századból származó Harmónium, valamint belelapozhatunk század eleji tankönyvekbe, útmutatókba, értesítőkbe is.

Az egykori konyha lett az otthona az első elektronikai berendezéseknek, ahol rádiók, televíziók, számológépek és számítógépek őseivel találkozhatunk. A termet a Mezőkövesden élt, vagy tanított művésztanárok festményei teszik színesebbé, valamint itt látható egy 1952-ből származó plakát, ami az első pedagógus-nap emléke, valamint egy kézzel festett jelenléti ív 1948-ból azon pedagógusok aláírásával, akik ebben az évben a helyi gimnáziumban tanítottak. Megtekinthetjük továbbá az úttörő és cserkész mozgalom emlékeit is.

A korábban kamraként funkcionáló szobában a gimnázium elmúlt 50 évéből származó emléktárgyakat láthatunk. A különböző tankönyvek mellett fényképek, pedagógusok emléktárgyai, gimnáziumi egyensapka stb. segítenek megismerkedni a mezőkövesdi középfokú oktatás első iskolájával, ahol 1911 óta folyik az oktatás.

 

Kapcsolat | Impresszum | Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Észrevételek