Vissza a főoldalra
Mezőkövesdi kistérség | Éves program | Szabadidős programok | Egyházi információk | Matyóföld kártya | Elérhetőségek | Linkek | Archívum
Hírek
Főoldal
Mozi
Színház
Havi program
Rendezvények
Kiállítások
Közösségi Ház hírei
Pályázatok
Nyári táborok
Érdekességek
Intézmények
Közösségi ház
Tourinfo
Városi könyvtár
Kisjankó Bori Emlékház
Iskolatörténeti Gyűjtemény
Takács István Gyűjtemény
Matyó műzeum
Mezőgazdasági Gépműzeum
Kistérség
Mezőkövesd
Bogács
Borsodgeszt
Borsodivánka
Bükkábrány
Bükkzsérc
Cserépfalu
Cserépváralja
Csincse
Egerlövő
Kács
Mezőkeresztes
Mezőnagymihály
Mezőnyárád
Négyes
Sály
Szentistván
Szomolya
Tard
Tibolddaróc
Vatta
Dokumentumok
Kistérségi Kulturális Stratégia 2009-2014
Kistérségi Kulturális Adatbázis 2011
   

Vatta

Honlap: http://www.vatta.hu/

Lakosok száma: 926 fő
Irányítószám: 3431

Vatta Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részén, a Bükkalja központjában, Miskolctól, a megyeszékhelytől 30 km-re, Mezőkövesd várostól 19 km-re és Egertől 35 km-re helyezkedik el, az Észak-Magyarországi Középhegység és az Alföld találkozásánál.Már a nevéből is kitűnik, hogy ősmagyar település. Első okleveles említése ennek ellenére csak a XIV. századból ismert. A XV. században még Alsó- és Felsővatha néven két település létezett egymás mellett. A mezőkeresztesi csata után megszüntették a vattai járást. A két település külön néven szerepelt a XIX. század elejéig, amikor végleg összeolvadtak Vatta néven. Eötvös József író A falu jegyzője című regényét vattai birtokán írta. A könyv megírásához nagy részben e községben szerezte élményeit. Itt született Szemere Bertalan (1812 - 1869) az első magyarfelelős kormány belügyminisztere. A falu szélén találhatjuk település talán legértékesebb épületét, az egykori Odescalchi-kastélyt.  A kastély a 18. század első felében épült barokk stílusban, de rövid időn belül kétszer is átépítették. A 19. századi átalakításakor nyeri el mai formáját.

Polgármesteri Hivatal
Cím: 3431 Vatta, Szemere B. u. 20. sz.
Tel.: 49/333-900
Fax: 49/333-902
E-mail: jegyzo.vatta@t-online.hu 

 

Katolikus templom

A falu legrégebbi kőépülete a katolikus templom volt. A XIV. században már állt a Szent Miklós tiszteletére felszentelt kőtemplom. A törökök pusztításai után a templom a falu újratelepülésekor a reformátusok kezébe került. Az épület 1744-ben romokban, de még állt Alsóvattán. Az új templom Felsővattán 1759 és 1765 között a helybeli földbirtokosok -Battha Bálint, Szepessy Sámuel, Sebe Mihály és mások- segítségével épült. A templomot a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére szentelték fel, ekkor van a templombúcsú is.

A barokk oltár és a szószék a XVIII. század utolsó harmadában készült el. 1834-ben, majd az elkövetkező években több alkalommal különböző okok miatt a templom felújításra szorult, legutoljára 1985-ben. 1896-ban az új toronyban új harang (160 kg-os) szólt, melyet Slezsák Zsigmond vattai földbirtokos adományozott a gyülekezetnek. A korábban itt lévő két harangot 1917-ben háborús célokra elszállították.

1888 áprilisában nagy vihar söpört végig a falun, ami a templom falazatát, homlokzatát, tetőszerkezetét megrongálta. A felújítási munkálatokat még 1888 nyarán megkezdték, majd több éven keresztül folytatták. A vattai templom jelenleg is Harsány leányegyházaként működik.

 

Református templom

A református egyházközséget a régi iratok szerint 1716-ban alapították. A kezdetektől az Alsóborsodi egyházmegye önálló plébániája volt. A XVI- XVII. században a falu református lakosai a kezükbe került katolikus templomot használták. Valószínűleg 1722 körül Dőry András fából imaházat építtetett, a későbbiekben itt gyakorolták hitüket a helyi reformátusok. Az imaház az idő múlásával kicsinek bizonyult, valamint állapota is elhanyagolt volt.

Az 1810-es években épült fel a mai templom, valószínűleg az 1800-1801-ben megépült templom átépítésével, melyet a következő évtizedekben többször felújítottak, bővítettek. A templomban 240 ülőhely van, belső mennyezete sík, vakolt, szószékkoronája említésre méltó.

A templom orgonáját 1855-ben Tasnádi József és neje készíttette, a 60 kg-os harang 1769-ben Szepessy István megbízásából, a 100- és a 250 kg-os Walser Ferenc munkája alapján készült. Korábban volt még két harangja a gyülekezetnek, amit 1778-ban, illetve 1892-ben öntöttek.

 

Odescalchi-kastély

Az egykori Odescalchi-kastély a XVIII. század első felében épült, de 1760 körül átépítették, és a barokk épületet a XIX. század végén is átalakították. Évtizedek óta általános iskola működik benne.

 

 

Szemere Bertalan-szobor

Szemere Bertalan 1812. augusztus 27-én született Vattán, a Szemere-kúriában, ami ma már sajnos nem áll. A település őrzi az itt született Szemere Bertalan 1848-as belügyminiszter majd miniszterelnök emlékét.
Vattán a nagy szülött emlékét Gáti Gábor szobrászművész - a Szemere-kertben 1974. május 24-én leleplezett - domborműves emlékoszlopa őrzi. A helyi általános iskola 1999. március 15-én vette fel Szemere Bertalan nevét és leplezte le az iskolában emléktábláját.

 

Forrás: http://www.vatta.hu/

 

Kapcsolat | Impresszum | Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Észrevételek