Vissza a főoldalra
Mezőkövesdi kistérség | Éves program | Szabadidős programok | Egyházi információk | Matyóföld kártya | Elérhetőségek | Linkek | Archívum
Hírek
Főoldal
Mozi
Színház
Havi program
Rendezvények
Kiállítások
Közösségi Ház hírei
Pályázatok
Nyári táborok
Érdekességek
Intézmények
Közösségi ház
Tourinfo
Városi könyvtár
Kisjankó Bori Emlékház
Iskolatörténeti Gyűjtemény
Takács István Gyűjtemény
Matyó műzeum
Mezőgazdasági Gépműzeum
Kistérség
Mezőkövesd
Bogács
Borsodgeszt
Borsodivánka
Bükkábrány
Bükkzsérc
Cserépfalu
Cserépváralja
Csincse
Egerlövő
Kács
Mezőkeresztes
Mezőnagymihály
Mezőnyárád
Négyes
Sály
Szentistván
Szomolya
Tard
Tibolddaróc
Vatta
Dokumentumok
Kistérségi Kulturális Stratégia 2009-2014
Kistérségi Kulturális Adatbázis 2011
   

Tibolddaróc

Honlap: http://www.tibolddaroc.hu/

Lakosok száma: 1538 fő
Irányítószám: 3423

Tibolddaróc Mezőkövesdtől 17 kilométerre északkeletre fekszik a Bükkalján, a Kácsi-patak mentén. A település már a bronzkorban is lakott hely volt, fejlett kultúrával. A honfoglalás után Örösúr nemzetségének a birtoka, nevét is a nemzetségből származó Tibold után kapta. Tiboldok a XVII. századig, a család kihalásáig birtokolták a falut, azután a leszármazottak osztoztak rajta. Kezdetben Dorócnak, majd Darócnak nevezték. A XX. század első harmadában a lakosok 60%-a barlanglakásban élt. Egy korabeli híradás szerint 130 lakásban 1150 ember lakott. A többi bükkaljai településhez hasonlóan Tibolddarócon is fejlett volt a szőlő- és borkultúra. A háború elõtt a Törley pezsgõgyár innen szerezte be az alapanyag nagy részét. A szőlő mellett nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek is. Többen foglalkoztak kőfaragással.

Polgármesteri Hivatal
Cím: 3423 Tibolddaróc, Széchenyi út 1.
Tel: 06-49/337-022
Fax: 06-49/337-202
E-mail: tibolddaroc@t-online.hu

 

Bottlik-kastély

1830-ban épült klasszicista kastély parkban szabadon álló, U alaprajzú, földszintes, manzárdtetős épület. A középső szárny udvari oldalán árkádos tornác, a középrizalit felett oromzat. Az U idom belső oldalán végig oldalfolyosó húzódik. Az épület hátsó homlokzatát széles ablakkeretelések és falsávok tagolják. A körülötte 5-6 hektáros park. A többhektáros parkkal körülvett épület ma elhanyagolt állapotban van.

Cím: 3423 Tibolddaróc, Kácsi út 27.

 

Gencsy (Reissmann)-kúria

A XVIII. század végén, barokk stílusban épült. Parkban szabadon álló, elnyújtott téglalap alaprajzú, földszintes, manzárdtetős épület. Belül kétmenetes, a helységek zöme csehsüvegboltozatos. Homlokzatát falsávok tagolják, ablakai vakolatdísszel kereteltek. A XX. században a borászati tevékenység központja volt a Törley pezsgő alapborát készítették itt. A háború után – még a '70-es években is – készítettek itt pezsgőalapnak alkalmas szárazbort, akkor a Tokaj hegyaljai Állami Gazdaság birtokolta. Sajnos a melléképületeket már lebontották vagy funkciójuk megváltozott. A főépület és a cefréző medence még tartja magát. A mai kocsma épülete – valamikor erőműként szolgálta a létesítményt és a falut. A komplex egész úgymond "Gencsy-kert" 4-5 hektáron elterült teniszpályás, kertészetes, lepárló üzemes, borászatos múltjával és építményeivel nagyon szép lehetett fénykorában. Elhanyagolt állapotban van, és a parkja is tönkrement.

Nepomuki Szent János szobor a XVIII. század végén készült rokokó szoborcsoport az egykori Gencsi-kúria telkének sarkán áll. A körömi és selyebi szobrokkal rokon szoborcsoport rokokó ormanensekkel díszített lábazatokon áll. Nepomuki Szent János lábánál a konzolon két angyalfigura. Jelenleg felújítás alatt áll.

Cím: 3423 Tibolddaróc, Dózsa György út 6.

 

Majtényi-kúria

A Majtényi család az Árpád-kori 108 magyar törzsi egyikében vezeti le eredetét, s több vármegyében volt birtokos. Nemesi és bárói ágai voltak ismertesek. Későbarokk épület, a XVIII. század végéről klasszicista és későbbi átalakításokkal. Enyhén lejtős terepen álló, L alaprajzú, földszintes épület. Öt szobája stukkós boltozattal fedett. Az egyikben kör alaprajzú, kétszintes, copf díszekkel ékes cserépkályha a XVIII. század végéről, a főhomlokzaton barokk ablakszemöldök található. Az egykori Majtényi-kúriát egy helyi vállalkozó újítja fel.

Cím: 3423 Tibolddaróc, Széchenyi út 28.

 

Római katolikus templom

Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére

A későbarokk-klaszicizáló templom alapjait 1816-ban rakták le, de teljes felépítésére csak 1836-ban került sor. A viszonylag nagyméretű épület magas homlokzatán, faragott kőlapokkal burkolt lábazat fölött vakolatlan nyerskő felületek láthatók. A templom oldalhomlokzatain mélyített faltükrökben 3-3 szegmensíves záródású ablak. Háromboltozatos hajója és szentélye a falpillérek gazdagon tagolt fejezetein nyugvó csehboltozattal fedett. Főoltárkép: Jakobey Károly: Szent Erzsébet alamizsnát oszt (1853). A templom orgonája, a kor színvonalának értékes műszaki alkotása. A templom hossza 33m, szélessége 12m, magassága 15m. 1900-ban elhatározták a torony építését mely 1904-ben készült el ( 45m magas). 1908-ban készültek el Ligeti Sándor színes üvegablakai. 1963-ban javították ki a háborús és más sérüléseket. 1973-ban Takács István festőművész készítette el a ma is meglévő falfestményeket. 1963-ban készült el kőrisfából a szembeoltár és ambó.

Katolikus plébánia: A templomépítés után készített épületben nagyon szép kolostorboltozatos födémszerkezet van. A jelentéktelennek tűnő és a templom árnyékában szerényen meghúzódó épület még nem volt felújítva, kitűnő műszaki állapotban van.

 

Református templom                

A református gyülekezet 1785-ben a Türelmi Rendelet következtében kérte az építési engedélyt az új templomra. Ekkor épített egy nádfedeles oratóriumot istentiszteleti helyül magának a mai református templom helyén. Ez az épület 1837-ben összedőlt. Ekkor épült a református templom  a torony résszel, illetve tanítói lakás és iskola (a templom mellett). A tornyot 1878-79-ben magasították meg, így ma 24m magas. 1900-ban a templomhajót hosszabbították meg a mai méretére. 1925-ben kapott palatetőt. 1970-ben történt a templom külső renoválása. 1984-ben ismét felújításra szorult az épület. Ekkor az aljzatot újrabetonozták és metlakival kirakták. 1999-ben az akkori felújítás alkalmával kívülről újravakolták, újrafestették a toronysüveget, a templomhajó egy része új lemezelést kapott, illetve a templombelsőt lefestették. A templomban található 1901-ből az a régi pad amelyen a két nemesi család címere látható.

Református parókia: Igazi tornácos udvarház, klasszicista jelleggel épült paplak

 

Bottlik-mauzóleum                    

A mauzóleumot 1923-24. évben építette báró Bottlik István és felesége Jovanovics Stefánia 4 évesen elhunyt ifj. Bottlik István gyermekük emlékére és a család temetkezési helyéül. Exhumálás után itt helyezték örök nyugalomra a családalapító Bottlik Lajos és felesége Banjalukai Simonits Irma hamvait. Az angyalos szarkofágban nyugszik az iffiú  báró, a jobbra lévő szarkofágban gróf Török József, Bottlik Mária férje nyugszik. Báró Bottlik István hamvait 1952-ben helyezték nyugalomba. Itt vannak még eltemetve végakaratuknak megfelelően Sárközi István egyházmegyei főgondnok és felesége gróf Péchy Margit hamvai. A Bottlik család sírhelye jelenleg önkormányzati gondozásban van. Fehér mészkőből és márványból épített, mór stílusú mauzóleum. A belső térben egy fehér márványból készített angyal és egy kiságy szoborkompozíció melyet 1924-ben Róna József készített.

 

Kőhodály                

Európai hírű műemlék (erdészeti emlékhely), Európában egyedüli készítmény hiszen nem építették. A riolit tufába faragott juhhodály, méreteivel és robosztus stílusával mezőgazdasági műemlék. Az erdő közepén a Karud dűlőn a településtől 4 km-re jelzi, hogy ott valamikor juhok legelésztek. Egy komplex gazdasági épület, amiben felismerhetők még ma is, a régi praktikus megoldások. A fiatalok kedvelt kirándulóhelye.

 

A Pincefalu           

A pincefalu mérete és belső szerkezete elképzelhetetlenül nagy. A több mint egymillió köbméternyi kifaragott pincét, mivel azok a föld alatt vannak – csak elképzelni lehet, így a látvány nem érzékelhető. Közel egy kilométer szélességben, általában három - hét szint magasságban vannak a pincefalu utcái. Az utcákról nyíló tufába faragott pincék térfogata meg sem becsülhető pontosan a változatos és felmérhetetlen méretek miatt. A pincefalu keletkezése rendkívül sajátos, ezek a pincék még a múlt század közepén is barlangházak voltak. Földműves családok laktak tufába vájt barlanglakásokban. A politika saját szégyenfoltjaként kezelte ezeket az egyébként száraz, nyáron hűvös, télen meleg barlanglakásokat. Az egy-két szobás alápincézett, igényesen kifaragott barlanglakásokat szép lassan megeszi az erózió, vagy rendre átalakulnak borospincének. Az 1950-es években, a kívül – belül, évente kétszer is fehérre meszelt, padlós bútorozott barlanglakások – a mai panelházakra emlékeztető formában – léteztek és adtak otthont több ezer embernek. Jellegzetessége a pincerendszernek, hogy a könnyen faragható tufában szép formákat, íveket lehet készíteni. Az ügyesen faragott pincékben a klasszikus boroshordók és hatalmas tartályok mellett még ma is megtalálható pince oldalfalaiban faragott és fúrt nyílások. Ezekben a polcszerű bemélyedésekben a vendéglátó házigazdák évtizedek óta halmozódó italkészlete megtalálható. A pincefaluban lévő pincék általános méretei jellemzően gyalogos forgalomra vannak tervezve, de akad jó néhány olyan is, amiben teherautóval is lehet közlekedni.

 

Pesti Patikus Pince               

A pincefalu szívében, csúcsíves ablakokkal és ajtókkal épített váracska, látványos bástyákkal, vízköpőkkel, "lóhíves"-el középkori hangulatot sejtet. A váracska földalatti része egy tufába – faragott valamikor a Halassy uradalmat kiszolgáló – pincerendszer. Legérdekesebb része a "hombár" ami jól bemutatott helyi építészeti ritkaság. A hombár egy szemestermény (búza-, kukorica-...) tároló, ami viharos időkben élelmiszer rejtekhelyként is szolgálta birtokosait.

Tulajdonos: Pesti Ferenc
Cím: 3423 Tibolddaróc 
Tel.: 20/489-5132; 49/338-132

 

Szucskó Pince               

A Szt. Donát szobor alatt helyezkedik el a Szucskó-pince, ahol több ezer üveg, olykor 15 – 20 éves pálinkát, bort, pezsgőt rejtenek a furatok és boltozatos faragások.

Tulajdonos: Szucskó József
Cím: 3423 Tibolddaróc
Tel.: 70/943-4964
Megtekinthető előzetes egyeztetés után

 

Érdekes épületek

Halassy-kúria

Igazi klasszicista épület, jelenleg lassan elhúzódó felújítás alatt. Névadója egy XX. század első felében élt pénzügyminiszter. Tibolddarócon van eltemetve.

Szabor-ház

Magánkézben lévő helytörténeti kiállítás. Számtalan régi érdekesség egy szépen gondozott és rendezett gyűjtemény a pincefalu legszélső parasztházában, annak udvarán és épületeiben. A gyűjtemény lakás-felszerelési eszközöket, szerszámokat, borászati eszközöket mutat be, a tibolddaróci emberek múlt századi ismereteit és életét megidézve. A szabadtéri sütés-főzés összes ismert eszközeivel is találkozhatunk a gyűjtemény udvarán kialakított nyári konyhában.

Lónyai-ház (Schwarcz família emlékház)

Névadója a falu kovácsmestere és lakatosa. Az udvarház épülete és melléképülete a közismerten precíz névadójának és jelenlegi, amerikai tulajdonosának köszönhetően, jó állapotban van. A kovácsműhely minden régi felszerelésével, egy letűnt korszak, szakmai és építészeti mementója. A lakóház, a kovácsműhely és a melléképületek jól szemléltetik a múlt században élt emberek hétköznapjait.

Községháza

A hatalmas hársfák árnyékában lévő önkormányzati székhely egy klasszicista épületben működik. A közelmúltban elvégzett felújítás csak a belső elrendezést változtatta meg, így a külső homlokzatok a klasszicizmus egyszerűségét és célszerűségét jól megőrizték.

 

Szobrok, emlékművek

Szent Donát szobor: Az eredeti szobor a XVIII. században épült a partoldal tetején. Ez sajnos a XX. század közepén megsemmisült. 2003-ban az eredeti talapzat helyén, felavatott szobor ismét védelmezi a daróci szőlőket.

Kossuth-szobor: A katolikus templom mellett lévő parkban egy bronz mellszobor, a szabadságharc vezérének emlékére.

Világháborús emlékmű: Eredeti formájában – vörös csillaggal a tetején a "felszabadító szovjet katonákat" méltatta. A rendszerváltást követően került a helyére és a múlt századi világháborús halottaknak névsora olvasható, az emlékmű márványlapjain.

Kőfejtő emlékmű: A pincefalu főutcájának végén 2007. június 8.-án felavatott emlékmű, egy kőrózsa. Szépen elhelyezett kövekkel a virágzó rózsát szimbolizálták és kőfejtő szerszámokat és emléktáblát helyeztek el a kompozícióban. Az emlékmű elsősorban a kőbányász őseinkre emlékeztet.

 

Forrás: http://www.tibolddaroc.hu/

 

Kapcsolat | Impresszum | Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Észrevételek