Vissza a főoldalra
Mezőkövesdi kistérség | Éves program | Szabadidős programok | Egyházi információk | Matyóföld kártya | Elérhetőségek | Linkek | Archívum
Hírek
Főoldal
Mozi
Színház
Havi program
Rendezvények
Kiállítások
Közösségi Ház hírei
Pályázatok
Nyári táborok
Érdekességek
Intézmények
Közösségi ház
Tourinfo
Városi könyvtár
Kisjankó Bori Emlékház
Iskolatörténeti Gyűjtemény
Takács István Gyűjtemény
Matyó műzeum
Mezőgazdasági Gépműzeum
Kistérség
Mezőkövesd
Bogács
Borsodgeszt
Borsodivánka
Bükkábrány
Bükkzsérc
Cserépfalu
Cserépváralja
Csincse
Egerlövő
Kács
Mezőkeresztes
Mezőnagymihály
Mezőnyárád
Négyes
Sály
Szentistván
Szomolya
Tard
Tibolddaróc
Vatta
Dokumentumok
Kistérségi Kulturális Stratégia 2009-2014
Kistérségi Kulturális Adatbázis 2011
   

Szomolya

Honlap: http://www.szomolya.net/

Lakosok száma: 1720 fő
Irányítószám: 3411

Szomolya a Bükkalján, a Kánya-patak völgyében, Egertől keletre található település. A Bükki Nemzeti Park területéhez tartozik. Megközelíthető Budapest irányából az M3-as autópályán Füzesabonyig, majd a 3-as számú főúton tovább haladva, Mezőkövesdnél lekanyarodva; illetve az M3-as autópályáról a kerecsendi leágazásnál Egeren át, Noszvajon keresztül. Itt a különböző földtörténeti korokban komoly felszínalakító erők működtek. Észak felől, a Bükk déli peremén a mészkőre vulkáni hamu és por rakódott, és ez az évezredek során puha, könnyen faragható kőzetté, riolittá alakult. Dél felé, ahol a táj ellaposodik, a jégkorszak idején a hegységből lefutó folyók, patakok a pannon tengeri üledékre folyami kavicsot, homokot és iszapot raktak le. A terület nagyon gazdag növény és állatvilággal rendelkezik: védett növények közül a tavaszi héricsnek és a fekete kökörcsinnek van nagyobb állománya, de található itt szártalan bábakalács, sárga és lila ökörfarkkóró, hússzínű ujjas kosbor, magyar szegfű, orvosi salamonpecsét is. Gerinctelen állatok közül a szongáriai cselőpók, szitakötők, boglárkalepkék, nagy szarvasbogarak, gerincesek közül a kecskebéka és barnavarangy, foltos szalamandra, fürgegyík, vízi sikló, nagy fakopáncs, zöldküllő, búbos banka, szarka, egerészölyv, barna réti héja, sün, róka, őz, szarvas, vaddisznó jellemző. Mezőkövesd felé, a falu déli részén lévő homokbányában parti fecske kolónia él.

Polgármesteri Hivatal
Cím: 3411 Szomolya, Szabadság tér 1.
Tel.: 06-49/526-000
Fax: 06-49/426-000
E-mail: info@szomolya.net; pmhszomolya@t-online.hu

 

Szomolyai fekete cseresznye

A szomolyai rövidszárú feketecseresznye világszerte híres gyümölcs. A faluban élő emberek sok szőlőt termesztenek, mivel a falu az egri borvidékhez tartozik. Ezek ellenére a falu a cseresznyéjéről lett híres, ugyanis sehol nem érik ebből a gyümölcsből ilyen fekete, mint a falu határában. Ez a gyümölcs általában pirosas, bordós színű, amikor beérik. De a mi cseresznyénk inkább fekete színű, mint piros, talán épp ez adja a különlegességét. Május végén, június elején, mikor beérik ez a zamatos csemege, sok gyereket lehet látni fekete szájjal.

 

Barlanglakások

A riolittufa puha könnyen faragható kőzetréteg, mely alkalmas pincének, tároló helyiségnek, de akár lakó épület kialakítására is. Ezeket a lakásra kialakított pincéket nevezik pinceháznak, de felénk barlanglakásnak is nevezik. Ezekben a lakásokban a kevésbé tehetős falusi emberek költöztök be. A riolittufa nagyon jó hőszigetelő, főleg olyan vastagságban. Ezért a téli fűtésre keveset kellett költeni, mert jól megtartott a meleget, nyáron viszont nem melegszik fel túlságosan, ezért jó hűvös. Manapság a kisebbség egy szegényebb része él a pincékben, de már megkezdődött az őket érintő kiköltöztetés, annak érdekében, hogy jobb életkörülményeik legyenek.

 

Kőfaragók

A mi környékünkön számos kőzet fellelhető, közöttük a jól megmunkálható puha kőzet, a riolittufa, de fellelhető itt a keményebb és időállóbb terméskő réteg is. Egy időben szinte minden épület ezen kőzetekből épült. A lakások falait tufakőből rakták fel, mely valamelyest hőszigetelőnek tekinthető. A lábazatokat, kerítéseket, járdákat pattintott, faragott terméskőből rakták, mely nem csak építésül, de díszítésül is szolgált.  A kövek megmunkálására sok férfi, család szakosodott, ők voltak a kőfaragók. Múlt időben írok róluk, mert az évek során sokat változtak a szokások, és nem igazán maradt utánpótlás. Manapság csak néhány kőfaragó tevékenykedik még a településünkön. Pedig hajdanán a hortobágyi kilenclyukú hídhoz is nagyon sok faragott követ vittek a szomolyai bányából, de az egri bazilikát is ékesíti számos darab.

Kaptárkövek

A kaptárkövek misztikus, érdekes, manapság is sok kérdést felvető természeti képződmények. A kaptár szóból méhészetre gondolunk, persze az egyik vélemény ez a keletkezésüket illetően. A vélekedés az ezekkel a süveg alakú képződményekkel kapcsolatban, hogy a beléjük minden bizonnyal kézi erővel vájt kis ablakocskák méhek otthonaként szolgáltak. A másik vélekedés szerint a kis bevágások inkább ereklyék tárolására, szentélyként funkcionálhattak.  Biztosat nem lehet tudni, de mindkét vélekedésnek lehet alapja és egyben meg is kérdő jelezhető. Én személy szerint úgy gondolom, hogy biztosan már sohasem fogjuk tudni a választ, de ez talán jól is van így, mert beszélünk róla, találgatunk eredetét illetően, és így megmarad a misztikum, amely körül lengi.

 

Tájház

A legtöbb településen fellelhető Tájház, mely az adott lakókörnyezet sajátosságait, jellegzetességeit, esetleg híres személyek lakhelyét mutatja be. A mi településünkön a régi paraszti élet lakóterét igyekszik bemutatni. A szomolyai szegényebb réteghez tartozó emberek a riolittufa kőzetbe vágtak be pincéket, melyek lakásul, műhelyként és állatok óljaként szolgáltak, és nem utolsó sorban borospinceként. A Tájház egy régi pincelakás, vagyis ahogy felénk nevezték, nevezik barlanglakás. Fellelhetők benne a lakás kellékei, a látogató megtekintheti a faszéntüzelésű vasalótól kezdve a díszes, faragott bútorokon át, a petróleumlámpáig az összes házi használati tárgyakat.

Nyitva tartás: időpont egyeztetéssel.

Tájház gondnok elérhetősége:
Guczi István polgármester, 30/215-34-60
Kövecses Zsolt jegyző, 30/339-87-25

Forrás: http://www.szomolya.net/

 

Kapcsolat | Impresszum | Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Észrevételek