Vissza a főoldalra
Mezőkövesdi kistérség | Éves program | Szabadidős programok | Egyházi információk | Matyóföld kártya | Elérhetőségek | Linkek | Archívum
Hírek
Főoldal
Mozi
Színház
Havi program
Rendezvények
Kiállítások
Közösségi Ház hírei
Pályázatok
Nyári táborok
Érdekességek
Intézmények
Közösségi ház
Tourinfo
Városi könyvtár
Kisjankó Bori Emlékház
Iskolatörténeti Gyűjtemény
Takács István Gyűjtemény
Matyó műzeum
Mezőgazdasági Gépműzeum
Kistérség
Mezőkövesd
Bogács
Borsodgeszt
Borsodivánka
Bükkábrány
Bükkzsérc
Cserépfalu
Cserépváralja
Csincse
Egerlövő
Kács
Mezőkeresztes
Mezőnagymihály
Mezőnyárád
Négyes
Sály
Szentistván
Szomolya
Tard
Tibolddaróc
Vatta
Dokumentumok
Kistérségi Kulturális Stratégia 2009-2014
Kistérségi Kulturális Adatbázis 2011
   

Szentistván

Honlap: http://www.szentistvan.hu/

Lakosok száma: 2477 fő
Irányítószám: 3418

Szentistván, a három "matyó" település egyike, a Bükk és az Alföld találkozásánál helyezkedik el, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a 3. számu főútvonaltól, autópályától délre, pár kilométerre. A község határában 5-6000 éves leleteket is találtak, melyek itt élő emberekre (dákok, szarmaták) utalnak. A mondabeli Csörsz árok nyomai is fellelhetők. Ernye bán fia, István nádor 1315 tájt Szent István tiszteletére építtet itt templomot. A községet is erről nevezték el, mai neve 1396-ban Senth Isthuán alakban volt ismeretes.  A török többször feldúlta, olyannyira, hogy az 1641-es összeírás alkalmával lakatlan volt a vidék. Igazán csak II. Rákóczi Ferenc szabadságharca után népesedett be. Szentistván egészen 1945-ig megmarad az egyház, az Egri káptalan birtokában. Mezőgazdasági jellegű település. Határában tájvédelmi körzet van (a Bükki Nemzeti Park része), melyet "Kis-Hortobágy"-nak is neveznek. A túzok fészkelő helye, s a szájhagyomány szerint éjszaka, valahol a település határában hallható a csend "hangja".

Sokan vásároltak már itt pihenőházat, s szép kirándulásokat tehetnek a közeli Tisza-tó, a Bükk, a "Kis-Hortobágy" környékén, a 8 km-re lévő Zsóry-fürdőben strandolhatnak, gyógyulhatnak.

A település lakói matyónak vallják magukat. Régen és még ma is, a hímzés sok asszony megélhetésének forrása. Díszes népviseleti ruhájukat szivesen magukra öltik az idelátogatók kedvéért. Szeretettel és gondoskodással ápolják őseik szokásait, a népi hagyományokat.

Polgármesteri Hivatal
Cím: 3418 Szentistván, Széchenyi u. 10. 
Tel.: 06-49/438-021
Fax: 06-49/338-635
E-mail: szervezes@szentistvan.hu
Félfogadás: hétfő: 8-12; szerda: 13-16; péntek: 8-12

 

Tájház

A lakóház fésűs beépítésű, vályogfalú, mestergerendás. A szarufás, náddal fedett nyeregtető elöl deszkázott oromfalas, hátul kontyolt. Itt rendezték be a szentistváni matyók életét bemutató tájházat. A népi lakóház alaprajzi elrendezése: szoba-konyha-kamra. Eredeti tüzelőberendezése a szobai kívülfűtős boglyakemence, s a konyhában sárba rakott tűzhely épült. A füstöt favázas, fonott-tapasztott szabadkémény vezette ki a szabadba, de ezt az 1960-as években lepadlásolták. Udvari homlokzata mentén mellvéd nélküli, oszlopos tornác húzódik.

Nyitva tartás: Előzetes bejelentés alapján látogatható.

Cím: Szentistván, Rákóczi u. 16. sz.
Telefon: 49/438-104
Kapcsolattartó: Művelődési Ház

 

Római katolikus templom

A Szent István király tiszteletére szentelt templom barokk stílusban épült 1754-ben. A főoltár barokk, a mellékoltár rokokó stílusú.

Cím: Szentistván, Széchenyi u. 5.
Telefon: 49/338-679

Kapcsolat | Impresszum | Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Észrevételek