Vissza a főoldalra
Mezőkövesdi kistérség | Éves program | Szabadidős programok | Egyházi információk | Matyóföld kártya | Elérhetőségek | Linkek | Archívum
Hírek
Főoldal
Mozi
Színház
Havi program
Rendezvények
Kiállítások
Közösségi Ház hírei
Pályázatok
Nyári táborok
Érdekességek
Intézmények
Közösségi ház
Tourinfo
Városi könyvtár
Kisjankó Bori Emlékház
Iskolatörténeti Gyűjtemény
Takács István Gyűjtemény
Matyó műzeum
Mezőgazdasági Gépműzeum
Kistérség
Mezőkövesd
Bogács
Borsodgeszt
Borsodivánka
Bükkábrány
Bükkzsérc
Cserépfalu
Cserépváralja
Csincse
Egerlövő
Kács
Mezőkeresztes
Mezőnagymihály
Mezőnyárád
Négyes
Sály
Szentistván
Szomolya
Tard
Tibolddaróc
Vatta
Dokumentumok
Kistérségi Kulturális Stratégia 2009-2014
Kistérségi Kulturális Adatbázis 2011
   

Sály

Honlap: http://www.saly.hu/

Lakosság száma: 1939 fő
Irányítószám: 3425

Sály főutcájaSály község a Bükk hegység nyúlványai között húzódó völgyek egyikében fekszik. A település Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyétől, Miskolctól kb. 40 km-re terül el. 

A település és a környéke már jóval a honfoglalás előtt lakott volt, a bronzkori maradványokon kívül hun és avar sírokat is feltártak. A honfoglalás után az Örsúr nembeli Sályiak birtoka, bár első okleveles említése csak 1348-ból származik. A szőlőtetűjárvány előtt a Bükkalja egyik legvirágzóbb szőlőtermesztő községe volt.

A közigazgatásilag Sályhoz tartozó Latorút elsősorban váráról nevezetes, bár sem építéséről, sem pusztulásáról nincsenek pontos adataink. A Lator-vár valószínűleg egy 15. századi huszita vár romja, egyik oldalán őskori földvár és háromszoros védősánc maradványai találhatók. Az innen eredő, bővizű Lator-patak - amely télen sem fagy be, és a maradványfajnak tekinthető feketecsigák lakhelye - a II. világháború előtt Latorúton és Sályban 8 vízimalmot hajtott. A hagyomány szerint aranyat is mostak belőle.

Polgármesteri Hivatal
Cím: 3425 Sály, Kossuth út 63.
Tel.: 06-49/536-216
Fax: 06-49/336-055
E-mail: salyphiv@t-online.hu

 

Gárdonyi Emlékház - Tájház

A falu tájházának a település régi iskolaépülete ad otthont, ennek az iskolának volt tanulója 1871 és 1873 között Gárdonyi Géza, aki családjával négy éven keresztül a faluban lakott, édesapja uradalmi gépész volt. Gárdonyi Gyermekkori emlékeim címmel írt sályi élményeiről, és más műveiben is megjelenik a falu képe.

A tájház 1989-ben nyílt meg. A kiállítás első, utcai fronton levő helyiségében egy régi iskolai tantermet rekonstruáltak, melynek berendezése, valamint az ott elhelyezett dokumentumok megismertetik a látogatót a település iskoláinak 230 éves múltjával, valamint a neves tanítókkal és tanítványokkal.

Két helyiség mutatja be a Bükkalja és Sály hagyományos népi kultúrájának eszközeit, s ismertet meg a század első felének viseletével. Ezek a tárgyak jól reprezentálják a magyar alföld és az északi hegyvidék találkozásánál átmeneti zónát alkotó kistáj tradicionális tárgyi kultúráját. Az utolsó terem a Lator-váré, illetve itt ismerheti meg a látogató a község történetének néhány fontos írásos anyagát, valamint Gárdonyi Géza sályi éveinek és írói munkásságának rövid keresztmetszetét.

Bejelentkezéssel látogatható!

Cím: 3425 Sály, Kossuth u. 63.
Telefon: 49/336-055
Fax: 49/336-055
Kapcsolattartó: Fekete Jánosné

 

Eötvös-Gorove kastély

A település központjában található az Eötvös-Gorove kastély. A barokk kastély a XVIII. században épült. Mai formáját az 1830-as években, a klasszicista stílusú kiépítéskor kapta. A kastély eredeti épületét valószínűleg még a Szepessy család építtette, és volt a Szinyei Merse család tulajdonában is, de az utókor a két nagy átépítő család nevét őrizte meg. A 18. századi kastély és a körülötte lévő park a báró Eötvös, majd a Gorove család birtoka volt. Eötvös József itt töltötte az 1837-38-as évek nagy részét, itt kezdte írni A karthausi című regényét. A kastély ma műemlék. Parkjában a XIX. században épült klasszicista sírkamra áll, melynek tetején kis méretű obeliszk emelkedik.

Cím: 3425 Sály, Gárdonyi Géza u. 18.

 

Lator-vár

A Latorvár-tetőn három vár - őskori sáncvár, Örsúr X. századi sáncvára és a Lator-vár - is állt. Ma az utóbbi, valószínűleg a XII-XIII. században épült kisméretű kőerődítmény néhány falcsonkja látható.

A népvándorláskori sáncból a bükki kultúra vonaldíszes cseréptöredékei és csiszolt nyílhegyek kerültek elő, a Lator-vár toronymaradványa közelében a felszínen pedig néhány Árpád-kori kerámiát találtak, ez valószínűsíti a fent említett építési időpontot - a várat ugyanis oklevelek nem említik. Egy másik elgondolás szerint egy XV. századi huszita vár maradványai ezek.

 

Szűz Mária Keresztények Segítsége Római Katolikus templom

A Szűz Mária Keresztények Segítsége tiszteletére szentelt római katolikus templom késő barokk stílusban épült, 1790 körül emelték a hívek.

Cím: 3425 Sály, Kossuth Lajos u. 1.
Telefon: 49/336-134
Kapcsolattartó:
Mezőkövesdi plébániahivatal, 49/311-267

 

 

 

 

Forrás: http://www.saly.hu/; http://www.vendegvaro.hu/

Kapcsolat | Impresszum | Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Észrevételek