Vissza a főoldalra
Mezőkövesdi kistérség | Éves program | Szabadidős programok | Egyházi információk | Matyóföld kártya | Elérhetőségek | Linkek | Archívum
Hírek
Főoldal
Mozi
Színház
Havi program
Rendezvények
Kiállítások
Közösségi Ház hírei
Pályázatok
Nyári táborok
Érdekességek
Intézmények
Közösségi ház
Tourinfo
Városi könyvtár
Kisjankó Bori Emlékház
Iskolatörténeti Gyűjtemény
Takács István Gyűjtemény
Matyó műzeum
Mezőgazdasági Gépműzeum
Kistérség
Mezőkövesd
Bogács
Borsodgeszt
Borsodivánka
Bükkábrány
Bükkzsérc
Cserépfalu
Cserépváralja
Csincse
Egerlövő
Kács
Mezőkeresztes
Mezőnagymihály
Mezőnyárád
Négyes
Sály
Szentistván
Szomolya
Tard
Tibolddaróc
Vatta
Dokumentumok
Kistérségi Kulturális Stratégia 2009-2014
Kistérségi Kulturális Adatbázis 2011
   


Cserépfalu

...dimbes-dombos táj, káprázatos élővilág, jó levegő, hegyi klíma, izgalmas túraútvonalak, tanösvények sokasága, neandervölgyi ősemberleletek, barlanglakások, ma is élő falusi hagyományok varázsa, napsütötte szőlőhegy, titokzatos legendák, faragott pincék, évszázados szőlőtermesztés és borkultúra, kaptárkövek, tájház, ördögtorony, mészégetők - melyek mind a Hór-völgy kapujánál fekvő kicsiny településünk gyöngyszemei.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Egertől északkeletre a Bükki Nemzeti Park közvetlen szomszédságában elterülő településünk páratlan természeti látnivalókkal várja az idelátogatókat!


Cserépfaluról röviden

A Bükk hegység lábánál, a Hór-völgyében terül el, a szép fekvésű Cserépfalu, mely nagyszerű klímával és tiszta levegővel rendelkezik. Cserépfalu közel 800 éves település, mindig is híres volt egészséges hegyi levegőjéről.

 


A vidék már az Őskortól kezdve lakott volt, melynek legfőbb bizonyítéka a közelben lévő Suba-lyuk barlangban feltárt Neander-völgyi ősember korából származó maradványok: egy nő és egy gyermek csontjai, számtalan kőeszközzel együtt. A barlang feltárása 1932-ben kezdődött, melynek során megtalálták a 30-70 ezer évvel ezelőtti ősemberek eszközeit, maradványait. 

 


A barlang és feljárata igazi zarándokhely a múltat és a természetet kedvelőknek. A leletek I. számú másolatai a helyi Suba-lyuk Múzeumban láthatók. Cserépfalu első írásos említése 1248-ból származik, amikor is "Charep" néven említik. A 12. század végétől a 15. század második feléig a település az egri püspökség birtokában volt. A 16. században a Báthoryak birtoka lett, majd később a törököknek adózott.

 


Cserépfalu lakosságának nagyobb része barlanglakásokban élt, melyek nyomai még mai napig is megtalálhatók, láthatók. A „Kisamerika” barlanglakások a Berezdi sétány déli végén láthatóak, az 1920-as években készültek. A „Kisamerika” nevet az itt élők fanyar humorának köszönheti. A falut övező keleti lejtők tufafal oldalába ásott barlanglakások ugyanis a gazdasági világválság idején – az Amerikába való kivándorlásokkal egy időben – lett a legszegényebb családok lakóhelye.

 

A helybeli népi fafaragók munkái híresek voltak, messze a falu határán túl szerte az országban. Cserépfaluban hét gyönyörű pincesor található. A hét pincesor (Berezdaljai, Pásti, Fídóci, Pincevölgyi, Suragödri, Csecslápa, Kácsi úti) körbe veszi a települést. A hét pincesoron több mint 400 pince található. A Berezdaljai, Pásti és Fídóci pincesor tekinthető pincefalunak.

 

A különlegesen kiképzett, faragott, festett pincék közül a leglátványosabb is a Berezdaljai pincesoron található. Az alsó sor közepén lévő, takaros külsejű a Gacsó-féle pince két hosszú falán életnagyságú, állig felfegyverzett, első világháborús honvédek sorakoznak. Néhai idős Gacsó András és Apostol Sándor 1925 és 1928 között minden szabadidejét e szobrok faragásával töltötte el. Itt található Derda Lajos pincéje is (bor-kápolna), ahol a falon bibliai jelenetek vannak a kőbe vésve. A pincesor harmadik soráról megközelítjük a Berezdi sétány északi végénél található Kőporost (Nótaaréna) is, ahol nyaranta zenés programokkal várják a vendégeket. A hely nem más, mint egy kétszintes mesterséges tufabarlang. Az innen kinyert „kőport” súrolóporként használták a helyiek, de jutott belőle a piacra is.

 


Cserépfalu és a bor

Cserépfalu szőlőtermesztésének kezdetére vonatkozóan nincs biztos adat. 1214-ben az egri püspökség tulajdonába került a terület és feltételezhető, hogy ez segíthette a szőlőtermesztés kialakulását. Alátámasztja, hogy Tibolddaróc, Kács az 1230-as években jelentős szőlőültetvényekkel rendelkezett már.

 

A pince és borkultúrára vonatkozó ismeretek inkább csak a filoxéra vész utáni időszakra vonatkozóak. Az azt megelőző időszakról teljes a bizonytalanság.


Jelenleg Cserépfaluban 50 hektár használatban lévő szőlőterület van. A borvidékre jellemző szőlőfajták; Szürkebarát, Muskotály, Pinot Blanc, Kékfrankos, Blauburger, amelyek kimagaslónak tekinthetőek; Leányka, Chardonnay, Cabernet fajták. A bor oxidatív, és reduktív előállítása is jellemző, a helyi pincék átlagos hőmérséklete 10-15 C°.

 
Cserépfalut övező romantikus erdei tájakon nagyszerű lehetőség nyílik túrázásra, kerékpározásra, pihenésre egyaránt. A Hór-völgy az ország legszebb völgye, melyen el lehet jutni Hollóstetőre és Lillafüredre. Minden korosztály számára kellemes élmény a völgyből, az Ódórvárnak a megmászása, mely a környék legmagasabb pontja. Az őskori eredetű vár, a 13. század körül épült, majd a 15. században, a Husziták tulajdonába került. 1474 körül lerombolták.

 

A Hór-völgy tisztásán áll az Oszlai tájház. Az egykori erdészházban lévő kiállítás a bükki erdészek munkáját és életét mutatja be, illetve itt láthatók az itteni és a környékbeli falvak lakosságának használati eszközei illetve berendezési tárgyai. 

A Csete György Kossuth-díjas – 2005. év Prima Primissima – díjas építész tervezte Milleniumi kilátó a sétány feletti Berezd-tetőn emelkedik. Formája egy kaptárkőre emlékeztet, s az ablakok jelképezik a fülkéket. Apró üvegbetétei a Göncölszekér csillagképét mutatják. A riolittufa tömbökből épült kilátóba beillesztett régi faragott kövekkel az egykori cserépi kőfaragóknak állítanak emléket. 


Érdemes a 20. század végén épült és felújított, 54 méter magas református templomot is megtekinteni a környékre látogatónak.


Bükk hegység déli peremvidékén a turisták gyakran találkoznak meredeken kiugró, megkapó szépségű, süveg vagy kúp alakú szikla alakzatokkal. „Egy vélekedés szerint a kora középkorban ide menekült, méhészettel foglalkozó bolgár törzs vájta az üregeket a sziklákba, méhkaptárok gyanánt. Ezt az álláspontot támasztja alá az, hogy egyes fülkékben valóban találtak méhviasz nyomokat, cáfolja viszont, hogy a fülkék tájolása sok esetben nem jó irányú, hátlapjuk pedig nem egyszer kifelé dől. Minden érv és ellenérv ellenére mégis innen származik a kaptárkő és kaptárfülke elnevezés. A cserépfalui "Ördögtorony" tanösvény a látnivalókat egy körülbelül 10 km hosszúságú, 4-5 órás körtúraként fűzi fel.


A Hór-völgy bejáratánál, a Bükki Nemzeti Park déli kapujában, Cserépfalu és Bükkzsérc között nyílt meg 2013-ban a Suba-lyuk Múzeum és Látogatóközpont. A létesítményben a Suba-lyuki ősember kiállítóhely tekinthető meg, melynek első termében a bükkaljai kőkultúra geológiai alapjait, valamint kultúrtörténeti értékeit ismerhetik meg az idelátogatók. A második teremben megismerhetjük a feltárás körülményeit, az itt talált kőeszközök és az emberi csontok I. számú másolatait, melyek korábban a Természettudományi Múzeumban voltak kiállítva. E leletek nemzetközi jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy amikor a francia régészek megtudták, hogy a Suba-lyuk települése, Cserépfalu múzeumot kíván berendezni a barlangról és az abban talált leletekről, a féltve őrzött és bemutatott I. számú másolatokat a településnek ajándékozták; így ezek a világhírű leletek csak itt láthatók. 


Bővebb információ:

A kiállítás keddtől-vasárnapig 10:00 és 16:00 óra között tekinthető meg.

Belépőjegyek árai: Felnőtt 450 Ft / Gyerek 250 Ft / Családi 1100 Ft / Csoportos 2500 Ft/10fő / Kedvezményes 250 Ft

Tárlatvezetés magyar nyelven, angol/lengyel hanganyag

www.facebook.com/
subalyukmuzeumeslatogatokozpont

Telefonszám: +36309589970

E-mail cím: latogatokozpont@cserepfalu.hu

Cím: Cserépfalu, Hór-völgy bejárata (063/1 hrsz.)


A Gazdaház és Malvinka Hagyományőrző Emlékszobának otthont adó ház 1911-ben épült, jellegzetes oldaltornácos stílusban. Az első helyiség, ahová belépünk a pitvar. Innen nyílik jobbra a tisztaszoba, balra pedig a lakószoba. A búbos kemencét, ami a nagyszobában volt a pitvarból fűtöttek. 


Később, miután kiment a divatból a benti kemence, a nagyszobát tisztaszobaként tartották fenn. A pitvarban található szabadkéményt pedig beboltívelték, így lett a pitvarból előszoba. A felújított Gazdaházat 2015. július 11.-én nyitotta meg újra a cserépfalui Önkormányzat az érdeklődők számára, azzal a céllal, hogy megőrizze a múlt emlékeit, értékeit a jövő nemzedék számára. A XX. század eleji középbirtokos, nemesi család berendezési tárgyai, bútorai mellett Madarász Lajos - híres cserépi cifrafaragó - szerszámai is láthatók a Gazdaházban. 

A Malvinka Hagyományőrző Emlékszobában Szegedy Barnáné életútjával és egyedülálló Bükkaljai keresztszemes hímzéseivel ismerkedhetnek meg az idelátogatók.
Bővebb információ: 

Látogatható szerdától – vasárnapig 

Belépőjegyek árai: Felnőtt 300 Ft / Gyerek 150 Ft / Családi 800 Ft, 

Csoportos 1500 Ft/10fő/ Kedvezményes: 150 Ft/fő

www.facebook.com/gazdahazesmalvinka

Telefonszám: (30) 958 9970

E-mail cím: latogatokozpont@cserepfalu.hu

Cím: 3413 Cserépfalu, Kossuth út 106. 


Kiemelt nyári rendezvény Cserépfalun a Cserépi Bor és Gasztronómiai Rendezvények, mely 1998 óta minden év augusztusának második hétvégéjén kerül megrendezésre. 

www.facebook.com/pinceboresnotatura


Magyarország egyik legjobb teljesítménytúrájának, a Less Nándor Emléktúrának is Cserépfalu ad otthont. 1997-ben indult az elso teljesítménytúra, a Déli-Bükkben, ami évrol-évre egyre nagyobb népszeruségnek örvend. 2003. óta a 16, a 35 és a 60 km-es táv mellett 26 és 48 km-en is megrendezik a túrát minden év októberének második szombatján.


Kiállítóhelyek:

Gang Galéria (Dr. Demjén István festménykiállítása)

Art Galéria

Gazdaház és Malvinka Hagyományőrző Emlékszoba

Suba-lyuk Múzeum és Látogatóközpont


Cserépfalu értékek, látnivalók: 

Suba-lyuk barlang, „Kisamerikai” barlanglakások, Oszlai tájház, Ördögtorony kaptárkövek, Gazdaház és Malvinka Hagyományőrző Emlékszoba, Milleneumi kilátó, 3 soros Berezdaljai pincesor, Református templom, Ódor vár, védett parasztházak, Boldizsár Lovastanya, cserépfalui "Ördögtorony" tanösvény. 


Cserépfalui Közös Önkormányzati Hivatal:

Cím: Cserépfalu, Kossuth út 125. 

Tel/fax: 49/423-132; 49/423-935; 49/523-005

E-mail: hivatal@t-online.hu

Honlap cím: www.cserepfalu.huKapcsolat | Impresszum | Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Észrevételek