Vissza a főoldalra
Mezőkövesdi kistérség | Éves program | Szabadidős programok | Egyházi információk | Matyóföld kártya | Elérhetőségek | Linkek | Archívum
Hírek
Főoldal
Mozi
Színház
Havi program
Rendezvények
Kiállítások
Közösségi Ház hírei
Pályázatok
Nyári táborok
Érdekességek
Intézmények
Közösségi ház
Tourinfo
Városi könyvtár
Kisjankó Bori Emlékház
Iskolatörténeti Gyűjtemény
Takács István Gyűjtemény
Matyó műzeum
Mezőgazdasági Gépműzeum
Kistérség
Mezőkövesd
Bogács
Borsodgeszt
Borsodivánka
Bükkábrány
Bükkzsérc
Cserépfalu
Cserépváralja
Csincse
Egerlövő
Kács
Mezőkeresztes
Mezőnagymihály
Mezőnyárád
Négyes
Sály
Szentistván
Szomolya
Tard
Tibolddaróc
Vatta
Dokumentumok
Kistérségi Kulturális Stratégia 2009-2014
Kistérségi Kulturális Adatbázis 2011
   

Borsodgeszt

Weboldal: http://www.borsodgeszt.hu/

Lakosságn száma: 328 fő
Irányítószám: 3426

Abaúj-Zemplén megye déli részén, Miskolc és Mezőkövesd között nagyon szép földrajzi környezetben fekvő Bükkaljai település. Domborzati és éghajlati szempontból is átmenet a hegyvidék és a síkság között. Észak felé a Bükk déli vonulatára, délre pedig az Alföld felé nyílik szép kilátás. A honfoglaláskor a honfoglaló törzsek birtoka volt, az itt lakó Geszti család után viseli nevét. A vidék ősidők óta lakott. A régészeti ásatások gazdag bronzkori leleteket hoztak a felszínre. A terület a honfoglaló magyarok egyik szállásbirtoka volt. Innen biztosították a gyepű védelmét. A területet elkerülték a török és a tatár seregek, de a község Eger eleste után behódolt a töröknek, és adót fizetett. A II. világháborúban a harctérre és kényszermunkára elhurcolt leventékkel, illetve zsidókkal együtt 27 hősi halottja volt a községnek. Rájuk emlékezik név szerint a falu közepén 1992-ben a község lakossága által állíttatott emlékmű. 1973-ban megszüntették a településen az önálló közigazgatást, Sály községgel közös tanácsot alakítottak ki. Az 1990. évi választások után a község ismét az önállóság útját választotta, önálló Önkormányzata felelősen igyekszik a falu sorsát intézni.

Polgármesteri Hivatal
Cím: 3426 Borsodgeszt, Fő u. 56.
Tel.: 06-49/ 536-231
Fax: 06-49/ 536-232
E-mail: phivatal@bgeszt.koznet.hu

 

Református templom

A korán reformátussá lett egyház népe birtokába vette és használta a középkori, Szent Mihályról nevezett templomot. 1634-ben már lelkésze is volt, de a török pusztítások miatt 1688-ban teljesen lakatlanná lett a falu. A település reformátusokkal települt újra, és ők újjáépítették a középkori templomot, melynek szentélye akkor még megvolt. 1746-ban 280 református és 3 katolikus személy lakott a településen. A templomon többször kellet javítási munkálatokat végezni, 1807-ben meghosszabbították, 1896-ban ismét a helyreállításán dolgoztak. A templom további javításokat régisége és kicsinysége miatt nem érdemelt, ezért 1907-ben lebontották. De a régi toronynak a felét meghagyták, és ahhoz építették hozzá a Bogdán Illés által tervezett új templomot. A torony meghagyott falaira még 4 méter magas falat raktak, így lett mára a torony 34 méter magas. Ezzel a magasságával és 500 ülőhelyes hajójával (11x23 m), amelyet boltozatos vakolt mennyezet zár le, kiemelkedik a falu látképéből.

Cím: 3426 Borsodgeszt, Fő u. 59.

 

Boltíves hidak

A település főútcáján szinte végig húzódó un. geszti patakon egyedi építésű boltíves hidak találhatók, ezzel egyedi településarculatot biztosítva a falunak.

 

 

Pincesor

A településen a helyi gazdák régen szőlő termesztéssel, borkészítéssel is foglalkoztak. Szinte minden családnak volt egy, vagy két pincéje. A szőlőtermesztés hagyománya kicsit csökkent, de még mindig sok helyi lakó, illetve több vidékről érkező foglalkozik borászattal a helyi pincesoron. Ennek megfelelőem a pincéket gondozzák, fejlesztik. Kellemes hangulatot kelt a pincesoron mulató vendégek látványa.

 

Tájház és sóbarlang

Régi parasztházban a sóbarlanggal közös épületben találhatók a régi bútorokkal, háztartási eszközökkel berendezett helyiségek. A sóbarlang igénybevételét a Polgármesteri Hivatalban lehet egyeztetni. Holt-tengeri sóval erősített hat féle ásványi anyagot tartalmazó sóoldat és barlangterápia. Ajánlott: asztma, hörg- és légcsőhurut, nátha, allergia, kruppbetegség, arc-és homloküreg- gyulladás, reumatikus panaszok, ekcéma, pikkelysömör és más bőrbetegségek kiegészítő kezelésére, immunrendszer erősítésre.

Cím: 3426 Borsodgeszt, Kossuth u. 10.

 

Forrás: http://www.borsodgeszt.hu/turizmus.html

Kapcsolat | Impresszum | Adatvédelem | Jogi nyilatkozat | Észrevételek